Gregor Simoons 1970-2013

Ter nagedachtenis aan Gregor Simoons

Langs de weg van Arnhem naar Zutphen – in het onder Dieren weggekropen Spankeren – staat een bescheiden witte pijl met daarop twee woorden: Gregor’s Lijsten. Niet ver van de weg ligt de mooiste lijstenmakerij van Nederland, in 1994 begonnen door Gregor Simoons.

Wat maakt een lijstenmakerij de mooiste lijstenmakerij? De enorme liefde voor het vak, die met iedere klant wordt gedeeld. Als je wilt, krijg je een rondleiding door het bedrijf. Hoe worden de lijsten gemaakt? “Kijk, dit is lijm van konijnenbotten, een eeuwenoud procedé. Hier liggen de ornamentmodellen, sommige 18e eeuws en ouder.” Met ingehouden plezier laat Gregor het allemaal zien.

Bladgoud, de exact nagemaakte zwarte lijsten voor de 17e eeuwse meesters in het Rijksmuseum in Amsterdam en de Hermitage in Sint Petersburg – maar ook Toulouse-Lautrec-lijsten in goud of zilver, strakke baklijsten, wat je maar wilt – en overal komen verhalen bij. “Hier moest ik een lijst ontwerpen voor een Rembrandt waar in de negentiende eeuw een onderlijf is aangeschilderd. Dat stuk blijft er wel aan, maar laat ik wegvallen achter de lijst.” Gregor grijnst tevreden.

Of je nou komt met een Frans Hals of een zelf geschilderde fruitschaal – iedereen wordt even liefdevol en deskundig geadviseerd. Hij weet feilloos voor elk schilderij een lijst te kiezen, waarin het werk maximaal tot z’n recht komt en altijd legt hij uit waarom dat zo is. “Kijk – als je die inleg net wat breder maakt, frist het helemaal op.”

Een lijstenmakerij is ook de mooiste als er altijd gezocht wordt naar nieuwe technieken en ontwerpen. En als je er liefhebbers uit het hele land en zelfs de rest van de wereld tegen kunt komen, aan tafel achter de koffie. Een verzamelaar zit tegenover een galeriehouder, een museumdirecteur naast een leraar Engels – allemaal vrolijk van de ambachtelijke schoonheid om hen heen.

Maar misschien is de belangrijkste reden wel: als je weet dat je niet lang meer te leven hebt en je draagt je kennis, je fascinatie en je liefde voor alles wat met lijsten te maken heeft over op je vrouw en je werknemers, omdat je wilt dat jouw mooie vak blijft bestaan. Op 20 juli 2013 is Gregor overleden. We missen hem heel erg. Maar zijn prachtige bedrijf gaat door.