Restauratie antieke schilderijlijst

We hebben al talloze antieke schilderijlijsten onder handen gehad. Een goed voorbeeld is deze 18de-eeuwse gestoken, vergulde lijst van lindehout, die sterk vervuild was en waaraan stukjes ontbraken. Bovendien was hij bij een eerdere restauratie bijwerkt met bronsverf. Een foute ingreep, want bronsverf wordt lelijk doordat deze donker verkleurd. Die laag hebben we uiteraard verwijderd. Verder was de lijst zeer vervuild. Kennelijk had hij in een ruimte gehangen met een openhaard, waarvan de schoorsteen slecht trok, want er zat nogal wat roetaanslag op. Grondig schoonmaken was dus geboden. Verder hebben we inlegjes gemaakt voor de ontbrekende stukjes. Sommige delen van de lijst hebben we opnieuw polyment (= glanzend) verguld, zodat de lijst weer een mooie glans kreeg.

Oorspronkelijk was de lijst voorzien van een kroon. In de oorlog is die verwijderd omdat die verboden was. We beschikken over oude mallen, waardoor we deze kroon hadden kunnen maken, maar de eigenaar wilde dat niet.

Restauratie schilderijlijst

Deze lijst heeft trouwens een heel bijzondere achtergrond. Er zijn er ooit een stuk of 200 van dit type gemaakt. Er hangen er nog zo’n 50 bij de Staatliche Kunstsammlungen Dresden in de gelijknamige stad.

Verder is bijzonder dat het een betrekkelijk kleine lijst betreft, dus voor een vrij klein schilderij. Dit schilderij en zijn soortgenoten hebben desondanks heel hoog (minstens drie meter) gehangen, zodat je ze eigenlijk niet goed kon zien. Een beetje vreemd, want het gaat niettemin om kostbare werken, waarvan de waarde tussen de 200.000 en 300.000 euro ligt.

Restauratie schilderijlijst