Herontdekking museale collectie ornamentmallen

De ornamentmodellen, waaronder moedermallen, zijn alle in uitmuntende en fraaie staat. De moedermallen, enige eeuwen oud, zijn haarscherp. Ook zijn er veel handgestoken- en zwavelmodellen. De collectie is afkomstig van de Fa Van Poelgeest te Amsterdam en van Fa Sala te Leiden.

Honderden jaren lang is met deze modellen gewerkt. Veel beroemde schilderijen van over de hele wereld zijn gevat in lijsten die hiervan zijn vervaardigd, voor zowel musea als particuliere collecties. De collectie is aangekocht om deze voor de toekomst te bewaren en te conserveren zodat ook toekomstige encadreurs deze eeuwenoude modellen kunnen gebruiken.

Deze collectie biedt ons de gelegenheid ons assortiment in alle mogelijke stijlen verder uit te breiden en te ontwikkelen. De diverse generaties Van Poelgeest hebben zelf veel nieuwe modellen ontworpen, soms voor slechts eenmalig gebruik, soms ook in opdracht van musea en kunstenaars, zoals Constant, Willink, Sluyters en Toorop. Men kan dus met recht van een museale collectie spreken.

Moedermal eeuwenoude hoekornament