Het Dordrechts Museum, opgericht in 1842, is een van de oudste musea in Nederland. Vorig jaar sloot het tijdelijk de deuren voor een ingrijpende verbouwing. Inmiddels is het museum weer open en toegankelijk voor bezoekers. In de nieuwe opzet worden de kunstvoorwerpen nog aantrekkelijker gepresenteerd. Gregor’s Lijsten heeft daaraan ook een steentje mogen bijdragen.

Een speciale zaal is gewijd aan de Dordtse schilder Aelbert Cuyp (1620-1691) en zijn familie, in hun tijd zeer vooraanstaande meesters. Het pronkstuk van deze collectie is het imposante ‘Rustende ruiters in een landschap’ van Aelbert Cuyp. Het schilderij werd door restaurateur Jos Deuss gerestaureerd, waardoor de oorspronkelijke schitterende kleuren weer tevoorschijn kwamen. Ook moest het schilderij worden voorzien van een fraaie gouden lijst, passend in de tijd. Die eer viel Gregor’s Lijsten ten deel.

Gregor’s Lijsten mocht echter nog meer bijdragen leveren. Tijdens de restauratie werden zes grote decoratieve schilderingen van de wand gehaald. Toen bleek dat deze in werkelijkheid 30 centimeter hoger waren dan men dacht. De doeken waren ten dele opgerold en zo ingelijst dat dit niet zichtbaar was. Op zich is dat al heel bijzonder, want men zag er vroeger niet tegenop een te groot schilderij gewoon af te snijden. Besloten werd de zijstijlen van de lijsten te verlengen zodat de doeken volledig zichtbaar zouden worden. Bovendien moesten sommige lijsten worden vervangen en er moesten restauraties worden uitgevoerd. Het ging in totaal om 17 meter lijst. Het resultaat mag letterlijk gezien worden…

> Website Dordrechts Museum