Gregor’s Lijsten valt grote eer te beurt in de Hermitage

Dat de Hermitage in Sint-Petersburg een expositie wijdt aan Gregor’s Lijsten, is voor ons een enorme eer! Van 9 december 2011 tot 15 januari 2012 is de expositie te zien. Vanuit de enorme depots van de Hermitage heeft directeur Michael Petrovsky zo’n twintig Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuwen opnieuw in laten lijsten.

Keizerlijke dwaling rechtgezet
Catharina de Grote mag dan in sommige opzichten ‘groot’ geweest zijn, op het gebied van de schilderkunst dacht zij bekrompen. Zij gaf opdracht om alle schilderijen in de Hermitage te voorzien van allemaal dezelfde soort lijsten. Intussen is het museum in Sint-Petersburg bezig om deze keizerlijke dwaling recht te zetten.
Gregor’s Lijsten kreeg vijf jaar geleden al de eerste opdracht van de Hermitage. Intussen is een prima samenwerking opgebouwd met Irina Sokolova, binnen het museum de specialist op het gebied van 17e-eeuwse Nederlandse meesters.

Uit de depots gehaald
Voor zo’n twintig schilderijen van Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw hebben wij nieuwe lijsten gemaakt. ‘Nieuw’ in de zin dat wij authentieke lijsten uit de 17e eeuw zo nauwgezet mogelijk hebben nagemaakt. Zij sieren schilderijen die soms tweehonderd jaar achtereen in de depots van de Hermitage hebben gelegen. ‘Nieuw’ werk met ‘nieuwe’ lijsten dus.

De expositie in vier zalen van de Hermitage is mede mogelijk gemaakt door het Wilhelmina E. Jansen Fonds en de stichting Vrienden van de Hermitage in Nederland. Wat deze expositie ook bijzonder maakt, zijn de panelen bij de lijsten. Zij vertellen meer over het vervaardigen ervan. U kunt via onderstaande link een pdf-versie van die panelen downloaden.

> Download pdf info panelen