Op de Middag van het Kinderboek in de Amsterdamse OBA is zaterdagmiddag 12 september De Gouden Lijst 2009 uitgereikt aan Els Beerten voor haar boek Allemaal willen we de hemel. Zij kreeg haar eigen boek overhandigd, gevat in een gouden lijst. Gregor ontwierp de ‘prijs-lijst’ (voorzien van echt bladgoud) speciaal voor deze verkiezing.

De Gouden Lijst is het nieuwe grote broertje van de veel bekendere Gouden Griffel kinderboekenverkiezing. Bij de Gouden Lijst gaat het om jeugdboeken voor 12 tot 15 jaar, die jongens en meisjes bijvoorbeeld voor hun boekenlijst op school lezen. Initiatiefnemer schrijver Ted van Lieshout: “Er bestond al eerder een jeugdboekenverkiezing voor deze leeftijdsgroep. Dat was de Gouden Zoen, maar die is nooit echt bekend geworden en is dit jaar gestopt. Om schrijvers van jeugdboeken toch een hart onder de riem te steken, zijn wij de Gouden Lijst begonnen. Zie het als een protestprijs.”

FAMA20090829-01Lekker uitbundig, met ’n kroontje…!

Toen lijstenmaker Gregor Simoons van dit idee hoorde, nam hij meteen contact op met Van Lieshout. “Zelf ben ik geen groot lezer; meer een type van handen uit de mouwen. Maar ik steun dit idee graag. Normaal maken we met eeuwenoude mallen op maat lijsten voor heel serieuze, grote en dure schilderijen. Dit is eens heel iets anders. Als liefhebber van het vak vind ik het een eer om deze trofee te maken. Thuis heb ik het trots aan mijn kids verteld. Die zijn nu nog in de Griffel-leeftijd, maar lezen straks vast ook van de Gouden Lijst!” Met Italiaanse ornamenten en matte spiegelpaneeltjes maakte Gregor een weelderig versierde trofee van 30 bij 40 cm. “Het is een echt klassiek ding geworden, lekker uitbundig. Met een kroontje middenboven, als symbool voor de winnaar.”

Foto: Amber Beckers Fotografie