Het NCRV tv-programma ‘Het Derde Testament’ toont zaterdag 10 oktober een reportage over de bijzondere vondst van lijstenmaker Gregor Simoons. Bij een particulier in Amsterdam ontdekte Gregor vorig jaar een uitzonderlijke collectie historische mallen. Hij kocht de complete verzameling en bracht die over naar zijn Gelderse atelier. Daar maakt hij er nu weer schitterende handgemaakte schilderijlijsten mee, naar historisch ontwerp. De NCRV-redactie volgt dat spoor; uitzending is gepland op 10 oktober op Nederland 2.

Rode draad van het programma is ‘gunnen’. “Een passend thema”, vindt ook lijstenmaker Gregor zelf. “Want je kunt wel zo’n collectie ontdekken en willen overnemen, maar als de eigenaar ‘m niet aan je kwijt wil, heb je niks. Geld is daarbij lang niet het enige wat telt. Met zo iets unieks en kwetsbaars als deze oude collectie gaat het vooral om vertrouwen. Gelukkig merkte de eigenaar meteen dat het mij niet om de snelle handel ging.

Voor mij stond één ding voorop: ik wilde met die oude mallen doen waarvoor ze gemaakt zijn, namelijk lijsten maken met historische kwaliteit. Dat gaf voor de eigenaar de doorslag.” De collectie is afkomstig van de oude lijstenmakersfirma Van Poelgeest te Amsterdam en de firma Sala te Leiden. De mallen zijn honderden jaren gebruikt; veel beroemde schilderijen over de hele wereld zijn gevat in lijsten vervaardigd met deze motieven – inclusief werken van Constant, Willink, Sluyters en Toorop.

Het filmen gebeurde op woensdag 26 augustus, op twee locaties. In de ochtend schoot de crew interviews en achtergrondmateriaal in het moderne atelier in Spankeren. In de middag werkte het team in Amsterdam op de locatie waar Gregor zijn vondst deed.

Bekijk de reportage van de NCRV – ‘Gunnen’

FAMA20090826-4671FAMA20090823-0857