Een 17e-eeuwse lijst voor schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten
Prestigieuze opdracht in Sint Petersburg
Medio april waren we drie dagen in Sint Petersburg voor een prestigieuze opdracht. De directie van de Hermitage had ons gevraagd drie schilderijen van Rembrandt en vijftien andere doeken van zijn tijdgenoten te voorzien van een 17e-eeuwse lijst. De museumleiding is zeer blij met het resultaat. Naar verwachting zullen meer opdrachten van de Hermitage volgen.
Het kleinste schilderij dat we van een 17e-eeuwse lijst hebben voorzien, meet 8 bij 11 centimeter. Het grootste 200 bij 250 centimeter. Hoe klein of groot ook, als de lijst niet één geheel vormt met het schilderij komt het geheel nooit volledig tot zijn recht. Een lijst kan een schilderij dus maken en breken. Wij hebben ervoor gezorgd, dat de doeken van Rembrandt en zijn tijdgenoten weer in volle glorie zijn te zien.
Het ging mis bij Catharina
Catharina de Grote wilde dat alle schilderijen in de Hermitage een gelijksoortige lijst hadden. De oorspronkelijke zwarte lijsten om de schilderijen van de Nederlandse meesters gingen bij die operatie verloren. De doeken kregen een goudkleurige lijst. Maar die pasten niet bij de schilderijen. En ook de Russische zwarte lijsten die sinds begin van deze eeuw de doeken hebben omrand, vormden geen eenheid met de kunstwerken.
Eeuwenoude tekeningen
Wereldwijd zijn wij een van de weinige ondernemingen die de authentieke 17e-eeuwse lijsten precies kunnen nabouwen. Daarvoor gebruiken wij materialen en grondstoffen die de lijstenmakers uit de Gouden Eeuw ook tot hun beschikking hadden. Op basis van eeuwenoude tekeningen kunnen wij exacte kopieën maken. Daarbij werken wij net wat preciezer en specifieker dan onze concurrenten.
Verbluffend resultaat
Voordat wij naar Sint Petersburg vertrokken, hebben we uitgebreide studie gedaan naar de lijstsoort en -stijl die past bij de betreffende doeken. Drie dagen werken in een lege zaal van de Hermitage leverde een verbluffend resultaat op. Wij kijken met veel trots terug op deze opdracht. De Hermitage weet dat in het Gelderse Spankeren een uniek bedrijf zit. Wij verwachten meer opdrachten te krijgen van dit toonaangevende museum.
Lees ook het artikel op de website van de Hermitage Museum:
Joint Project between the State Hermitage and the Foundation Hermitage Friends in the Netherlands