Een mooie tekening of schilderij verdient een bijzondere lijst. Om haar lezers daar meer over te kunnen vertellen, ging het kunstenaarsmagazine PALET te rade bij Gregor’s Lijsten. Het resultaat was het artikel ‘Van Hout Tot Goud’ in PALET 346, de editie april-mei.

PALET is een tweemaandelijks tijdschrift boordevol informatie over schilder- en tekenkunst. Het biedt inspirerende voorbeelden, diepgaande interviews en praktische tips voor kunstenaars, van amateurs tot professionals.
Op twee pagina’s leerden de lezers van Gregor Simoons zelf in tekst en beeld wat er nodig is voor het maken van een hoogwaardige schilderijlijst. Van het beste, vormvaste en secuur op maat gesneden hout tot aan de keuze van de juiste ornamenten.

En van het aanbrengen van primers, hechtlagen en de zogenaamde ‘boluslaag’ tot het afwerken met 23 karaat echt bladgoud. Een praktisch en helder verhaal en een prachtige uitdaging voor de ambitieuze doe-het-zelvers onder de lezers.

Bedrijfsgeheim

FAMA20100404-0675Het artikel leest als een pasklare werkinstructie. Is Simoons niet bang voor concurrentie van handige klussers? “Dat niet”, lacht hij. “Je kunt met zo’n stappenplan een strakke lijst maken. Maar om hem er ook oud en doorleefd uit te laten zien is meer nodig. Als je dat goed doet, is zo’n nieuwe lijst nauwelijks van een originele te onderscheiden – inclusief nagemaakte houtwormgaatjes… Het afwerken is een kunst op zich en een van de belangrijkste onderdelen in het gehele proces. De beproefde methode die we hiervoor gebruiken, is dan ook een goed bewaard bedrijfsgeheim.”